Nagu ütleb vanasõna-kõik päevad ei ole vennad, siis meil kõigil on vahel päevi, kus me tunneme puudust motivatsioonist. Kindlasti oled tundnud vahel, et ei tea kust millegagi alustada või on tunne, et ma ei taha seda teha. Ka minul on selliseid päevi, kus ma tunnen, et teha on nii palju ja ei oska kuskilt alustada. Mis seal salata, mõnikord ei taha ma ka jooksma minna või trenni teha. Olgu siis põhjuseks halb ilm, halb päev tööl või mis iganes mu mõistus mulle ettekäändeks toob. Alljärgnevalt toon mõned näited kuidas end motiveerida jooksma või mis iganes trenni tegema nendel päevadel, kui sa ei taha seda teha.

Tuleta omale meelde, kui kaugele sa oled jõudnud.

Näiteks, kui sa oled juba mõnda aega jooksmas käinud ja edasi arenenud, siis mõtle kust kohast sa alustasid. Kindlasti sa ei alustanud kohe pikkade distantsidega ja ei jooksnud kohe kiiresti. Kui sul just ei ole maailma kiireima maratoonari Eliud Kipchoge jooksugeene😀 Mulle tundub, et neid keenialasi on kõiki õnnistatud heade jooksugeenidega, ja nad juba sünnist saati jooksevad nagu gepardid.
Lihtsalt nendel halbadel päevadel tuleta meelde, kuidas alguses võibolla sa ei jaksanud joosta 5 minutitki. Ja nüüd oled edasi arenenud ja suudad joosta kauem kui pool tundi. Kui ma hakkasin maratoniks treenima, siis algul oli raske teha pikemaid jookse, kui 1 tund. Mida aeg edasi, seda kergemaks läks. Ja nii on see iga asjaga. Märka kuidas jooksmine on sinu vaimset ja füüsilist keha parandanud. Märka elus kuhu sa jõudnud oled ja palju arenenud.

Visualiseeri endale kuidas sa tunned end pärast trenni.

See võib tunduda nagu mingi uhhuu nõuanne, aga see toimib. Mina tuletan endale meelde kuidas ma tunnen end peale jooksmist ja see paneb mind tegutsema. Mõnikord on mul näiteks kerge väsimus või halb tuju ja kohe kuidagi ei ole isu jooksma minna, siis ma kujutan ette kuidas mu nägu särab peale jooksutiiru ja energiat on rohkem. Lisaks tuletan ka meelde kuidas ma end tunnen, kui ma trenni ei tee ja see motiveerib mind veel enam liigutama. Sest ma tean, et kui ma trenni vahele jätan, tunnen end veel kehvemini. Kujuta ette kuidas sa pakatad energiast pärast trenni ja tuju on kordades parem. Kas see ei ole mitte hea motivaator?

Väldi trenni edasi lükkamist.

Ütle endale, et trenni vahele jättes on järgmine kord veel raskem seda teha. Paraku on elus nii, et kui kipud midagi edasi lükkama, vahele jätma, siis kipub see kordama, sest siis on järgmine kord alustada veel keerulisem.
Veel küsi endalt, et mida sa kahetsed hiljem rohkem? Kas seda, et olid laisk ja jäid koju või seda, et sidusid tossupaelad kinni ja tegid midagi enda jaoks? Ma usun, et tead vastust.
Asju edasi ükata on kerge, aga hiljem neid siis taas uuesti ette võtta on keeruline.

Trikita oma aju jooksma.

Proovi järgmist: kui su mõistus ütleb sulle, et ei taha jooksma minna, siis ütle endale, et hea küll, ma ei pea minema. Samal ajal, kui sa seda mantrat kordad endale, pane jooksuriided selga ja astu õue. Ja juba märkamatult oledki jooksurajal ja oma aju ära petnud😀 Ma kuskilt lugesin sellest ja mõtlesin, et peaks selle meetodi ise teinekord järgi katsetama.

Veel üks trikk, kuidas end jooksma saada halbadel päevadel, on käia jooksmas iga ilmaga. Kui suudad joosta iga ilmaga, siis saad hakkama ka iga teise jooksuga. Siis ei ole ettekäändeid miks mitte minna. On ju tavaliselt halb ilm see, mis tihti põhjuseks leitakse, et mitte jooksma minna.

Mõtle selle peale, kui vedanud sul on.

Mõtle kui vedanud sul on, et sa oled terve ja saad end liigutada. Kõigile ei ole seda võimalust antud. Inglise keeles on üks tsitaat-“There will come a day when I can no longer run. Today is not that day.” -“Tuleb päev, mil ma enam ei saa joosta, aga täna ei ole see päev”. Mõtle selle peale.
Jooksmine, kõndimine ja keha liigutamine on üks suuremaid kingitusi, mis meile antud on. Tänu keha liigutamisele tunned end reipamalt, oled tervem, talud paremini stressi, sul on parem mälu ja oled loovam. Ja mis kõige olulisem, jooksmine ja keha liigutamine on meile kõigile täiesti tasuta. Jah sa võid liituda spordi- või treeningklubidega, mis maksavad, aga saad edukalt ka üksi end liigutada.

Otsi endale trennikaaslane.

Kui sa oled inimene, kellele ei meeldi teha trenni üksi ja tunned, et vajad kedagi, kes sind tagant utsitaks, siis leia endale trennikaaslane. Ja sa ei pea selleks liituma treeningklubiga, võid leida treeningkaaslase ka erinevatest sotsiaalmeedias olevatest gruppidest näiteks. Võibolla on sul keegi tuttav või tuttava tuttav, kes käib jooksmas?

Teine võimalus on liituda mõne jooksuklubiga või treeninggrupiga. Koos on alati tore trenni teha ja sellistes klubides on koos inimesed, kellel on ühine huvi. Seal on tavaliselt ka treener, kelle käest saad nõu küsida ja treeningkava tellida. Siis sa ei ole üksinda ja iga kord, kui tunned, et ei taha trenni minna, siis meenub sulle, et kõik teised ju lähevad ja sa oled selle eest maksnud😀

Miks sa seda teed?

Kui sul on oma miski, miks sa midagi teed, siis on palju kergem seda teha. Mina näiteks jooksen, sest ma tunnen, et see teeb mind palju paremaks inimeseks. Mu tuju on palju parem, ma suudan keskenduda paremini, tervis on parem ja muidugi vaimselt mõjutab see mind väga palju. Olen võidelnud ärevuse ja depressiooniga, jooksmine on mind sellest august välja aidanud.
Leia oma põhjus või eesmärk, miks sa seda teed.

Kindlasti on veel häid motivaatoreid, aga minul isiklikult on need põhilised, mis mind panevad regulaarselt tosse jalga tõmbama ja trenni tegema. Ja tegelikult, kui sellest saab ükskord harjumus, siis ega nii lihtsalt enam ei teki selliseid päevi, kus ei taha jooksma minna. Keha justkui ise nõuab uut õnne- ja heaoluhormoonide doosi.

Jooksurajal näeme!

TreeningPluss Vääna jooks-matk 19 km

Autor: Gerda

Olen kunagine spordikauge naine, kellest tänaseks on saanud heas mõttes trennisõltlane. Peale oma elu esimese maratoni läbimist olin täis eufooriat ja õnnetunnet. Istusin maha ja kirjutasin kõik välja, mis minu seest tuli. Endalegi üllatuseks avastasin, et ma naudin kirjutamist ning sündis mõte hakata blogi pidama.

Minu järgmised võistlused