See oli aasta 2018, kui esimest korda osalesin Maijooksul. See oli mu elu esimene jooksuvõistlus. Mäletan end pingutamas nii kõvasti, et õhtul pea valutas ja väsimus oli korralik. Olin alles värskelt jooksmisega tutvust teinud ja see 7 km oli sellel hetkel minu jaoks väga pikk maa. Ilm oli ka muidugi mega päikseline ja palav. Kuid ma mäletan siiani veel väga eredalt seda jooksu ja eufoorilist tunnet, kui lõpuks jõudsin finišijooneni.

Üle pika aja osalesin taaskord Maijooksul ja ei pidanud pettuma. Ilm oli täpselt nagu tellitud, päikseline ja mitte liiga palav. Vahepeal puhus jahe tuuleke, mis paitas jooksust kuumavat nahka. Rada oli ilus ja korraldus väga hea. Nagu ikka minu puhul, siis esimesed 4-5 km olid keerulised. Jalad olid veidi rasked ja tunne ei olnud hea. Alles peale 5 km posti tundsin ma, et nüüd jooksen ja naudin seda.  Viimane kilomeeter ma lausa lendasin finišisse. Mul on alati vaja end käima saada ja niiöelda lahti joosta enne, kui saan nautida ja kiirust lisada. Ilmselt peaksin ma enne võistlust tegema korralikumalt soojendusjooksu, mida ma väga siiani teinud pole.

Sain taaskord kinnitust, et minu jaoks on vajalik aegajalt osaleda jooksuüritustel. Ma polnud detsembrist saati osalenud ühelgi võistlusel ja viimasel ajal tundsin motivatsiooni puudust. See melu ja mõnus ärevus enne starti ning õnnetunne peale jooksu lõpetamist annab nii palju. Tegelikult juba hommikul ärgates avastasin, et sees on elevus ja ootusärevus. Ma elan Tallinnast 50 km kaugusel ja sõitsime Maijooksule koos lõbusa naiste seltskonnaga. Terve tee jutustamise põhiliselt jooksmisest ja jooksuüritustest. Tabasin end vahepeal mõtlemast, et ma olen nii tänulik, et olen avastanud enda jaoks sellise hobi. Tänu jooksule saan tuttavaks uute inimestega ja jooksuvõistlused on justkui minu pidupäevad.

Natuke fakte tänavusest Maijooksust- osavõtjaid oli kõigist Eesti maakondadest ning väliskülalisi kohal koguni 17 riigist. Eakam osaleja oli 1936. aastal sündinud naine. Mis on minu arvates imeline, et ka kõrgemas eas naised liiguvad ja osalevad sellistel üritustel. Sain ise tuttavaks ühe 73- aastase naisega, kes regulaarselt jookseb ja osaleb võistlustel. Ja veel milline sära on selle naise silmades, kui ta räägib jooksust. Lisaks näeb ta veel väga hea välja. Sport ja liikumine teeb tõesti naise kauniks!

Esimene Maijooks toimus aastal 1988 Maiklubi eestvedamisel meelitades paarsada naist liikuma. Alates 2009. aastast on Maijooksu korraldanud Spordiürituste Korraldamise Klubi ja osavõturekord on jõudnud 16 000 liikumisharrastajani. Meie väikese Eesti kohta on see fenomenaalne. Kolmekümne kahe aasta jooksul on sportlikult aega veetnud koos üle veerand miljoni tubli naise. Sellega teevad naised kohati silmad ette meestelegi.

Lõpetades sai tänavu igaüks esimest korda uudse seemnepaberist medali, mille saab hiljem kasvama panna sobivas paigas ning millest võrsub suvelill. Selline medal aitab säästa keskkonda ja jääb osalejale meenutama jooksu. Lisaks sai iga lõpetaja toreda kinkekoti koos nänniga. Oli väga ilus päikseline ja positiivseid emotsioone täis päev. Tunda oli võimsat naiste väge ja kokkuhoidu. Igaüks pingutas ja andis endast parima sellel jooksul. Rõõmustav oli näha, et jooksuhuvi on igas vanuses naistel. Vanus on kõigest number ja liikumine hoiab meid nooremana ja tervemana. Sport teeb naise ilusaks ja hoiab silmad säravana. Naine, kes on füüsiliselt ja vaimselt terve ning rahulolev, suudab jagada oma õnne ja armastust ka teistele.

Naiste osalemine spordis aitab murda palju barjääre teistes valdkondades, olgu siis poliitikas või religioonis. Sport teeb naise tugevaks nii seest kui väljast ja tugevad naised suudavad lüüa laineid siin maailmas. On ütlemata vinge, et naistele selliseid üritusi korraldatakse. Loodan, et Maijooksu traditsioon jätkub veel pikalt ja paneb tuhandeid naisi liikuma ja nakatab jooksupisikuga. Sain minagi oma esimese jooksuvõistluse kogemuse sellelt ürituselt ja võib öelda, et nakatusin jooksupisikuga.

Lõpetuseks soovin, et kõik naised leiaksid enda jaoks sobiva liikumise viisi. Selleks ei pea olema jooks, vaid ükskõik mis spordiala või liikumisviis. Usun, et igaühe jaoks leidub midagi, mis paneb silmad särama ja annab energiat.

Naised liikuma!

Maijooks 2023

Autor: Gerda

Olen kunagine spordikauge naine, kellest tänaseks on saanud heas mõttes trennisõltlane. Peale oma elu esimese maratoni läbimist olin täis eufooriat ja õnnetunnet. Istusin maha ja kirjutasin kõik välja, mis minu seest tuli. Endalegi üllatuseks avastasin, et ma naudin kirjutamist ning sündis mõte hakata blogi pidama.

Minu järgmised võistlused