Palju aastaid arvasin mina, et jõutreening aitab tugevdada ja kasvatada lihaseid. Ei teadnud ma aga seda, et sellel on palju suuremad kasutegurid. Jõutreening on kasulik igas vanuses inimesele. See aitab ennetada tervisega seotud probleeme ja on olulisel kohal ka taastusravis ja kaalu langetamisel. Tänapäeva üha suureneva istuva eluviisi juures on inimestel aina rohkem terviseprobleeme. Siinkohal on jõutreening ja kehaline aktiivsus väga olulisel kohal.

Jõutreening ei aita ainult tugevaks saada, vaid on kasulik ka südame tervisele, võib aidata alandada kolesterooli taset ja aitab hoida ainevahetust korras. Kui kehas on rohkem lihast, aitab see rohkem rasva põletada. Jõutrenn kiirendab rasvapõletust. Samuti hoiab sind noorena ja parandab rühti. Lisaks alandab vererõhku, suurendab luude tihedust ja vähendab vigastuste ohtu. Kõigele sellele lisaks, parandab regulaarne jõutreening meeleolu ja tõstab enesekindlust.

Palju tõendeid on ka selle kohta, et jõutreening aitab meil hästi vananeda. Vananedes me kaotame lihasmassi ja juba alates 30-date aastate algusest hakkab see langus pihta treeningu puudumisel ja suureneb pärast 60. eluaastat veelgi. Skeletilihaste massi vähenemine (sarkopeenia) ja jõu vähenemine (dünapeenia) on üks vananemisprotsessi märkidest. Sarkopeeniat peetakse üheks peamiseks invaliidsuse põhjustajaks vanemaealiste seas. Uuringud näitavad, et vanemad inimesed, kes teevad jõutreeningut, võivad seda protsessi aeglustada või tagasi pöörata. Eakatel aitab regulaarne jõutreening ennetada luumurde, funktsionaalset liikumist parandada ning on kasulik vaimsele tervisele. On tehtud ka uuringuid, kus on leitud, et eakatel on kognitiivsed võimed paranenud.

Tugevad lihased aitavad näiteks verest omistada palju tõhusamalt hapnikku ning see tähendab, et igasugune tegevus nõuab südamelt vähem pingutust. Tugevad lihased aitavad hoida ka veresuhkru taset kontrolli all, mis omakorda aitab vältida või kontrollida II tüüpi diabeeti. Lisaks on leitud seoseid luude mineraalse tiheduse ja skeletilihasmassi vahel ning tugevad lihased toetavad ja kaitsevad liigeseid, leevendavad valu ja jäikust ning vähendavad osteoartriidi tekkeriski. Osteoartriit on liigese kulumishaigus.

Lisaks on jõutreeningust abi kestvusalade sportlastel. See aitab tasakaalustada põhiala mahukast spetsiifikast tulenevaid nõrku ja tugevaid külgi, nii liigutusi kui ka lihaseid. Aitab arendada keha kiiruslikke võimeid ja võimsust. Suurte raskustega baasharjutused aitavad järele põhiala mahukast treeningust nõrgemaks jäänud lihaseid. Jõutreening on profülaktika ja aitab ära hoida vigastusi. Lisaks jõutreening muudab põhiala soorituse ökonoomsemaks ning väheneb energiakulu. Näiteks kui kaks sarnase tehnilise pagasiga sportlast jooksevad sama kiirusega, kuid üks on füüsiliselt tugevam, peab tugevam kauem vastu, kuna ta on säästlikum. Mina isiklikult olen märganud, et jõusaali treeningud on teinud mind vastupidavamaks ja tugevamakas jooksjaks.

Kõigele eelnevale lisaks paraneb uni ja vaimne tervis. Intensiivne jõutreening annab päeval energiat ja õhtul tekitab mõnusa väsimuse. Kui teha trenni hilisõhtul, siis võib effekt olla vastupidine ja treeningust saadud energiast ei pruugi und tulla. Vaimsele tervisele mõjub jõutreening imehästi. End trenni sundida on küll raske, aga kui oled trenniga lõpule jõudnud, on rahulolutunne märgatav. Jõutreeningust võivad stressi vähendamiseks leida abi kõik inimesed. Sa saad justkui oma probleemid raskuste tõstmisse suunata. On tehtud uuringuid, kus on leitud, et regulaarne raskuste tõstmine leevendab depressiooni sümptomeid ja vähendab riski tulevikus depressiooni küüsi langeda. Huvitav on tõsiasi, et pole suurt vahet, kas jõusaalis käid kaks või viis korda nädalas.

Tihti kardetakse minna jõusaali, kuna ei osata seal midagi teha ja arvatakse, et teised vaatavad mida sa seal teed. Tean seda, kuna mõtlesin ise varem sarnaselt. Üldjuhul tegelevad teised inimesed saalis enda treenimisega ja tõenäoliselt neid ei huvita, mida sina seal teed. Kuid siiski on mõistlik eelnevalt treeneriga harjutused üle vaadata, et saada kätte õige tehnika. Vale tehnikaga harjutamine võib põhjustada vigastusi ning pärsib ka arengut.

Kokkuvõtvalt jõutreening on väga oluline igas vanuses inimesele ja mõjub positiivselt nii füüsilisele kui vaimsele tervisele. Kui tahad olla terve, tugev ja õnnelik, siis alusta jõutreeninguga juba täna!

Mina harjutamas kangiga kükki 🙂

Autor: Gerda

Olen kunagine spordikauge naine, kellest tänaseks on saanud heas mõttes trennisõltlane. Peale oma elu esimese maratoni läbimist olin täis eufooriat ja õnnetunnet. Istusin maha ja kirjutasin kõik välja, mis minu seest tuli. Endalegi üllatuseks avastasin, et ma naudin kirjutamist ning sündis mõte hakata blogi pidama.

Minu järgmised võistlused