Eelmise aasta lõpus võtsin vastu otsuse, et asun õppima personaaltreeneriks. Soov midagi uut õppida tiksus mul juba ammu kuskil kuklas. Kõigepealt läbisin kodulehe tegemise koolituse ja valmis see blogi siin. Peale seda tekkis tunne, et nüüd tahaks veel midagi õppida. Tegelikult peale oma esimese maratoni läbimist muutus nagu minus miskit. See tekitas tunde, et kui ma sellega hakkama sain, siis saan kõigega. Tekkis isu veel midagi põnevat kogeda ja õppida.

Mul oli valikus kaks koolitust, mis mind huvitas. Personaaltreeneri koolitus ja toitumisnõustaja koolitus. Mõlemad olid minu huviorbiidis seetõttu, et tahtsin eelkõige iseenda jaoks neid teadmisi koguda. Kuna jooks on mulle südamelähedane ja ma tahan saada paremaks jooksjaks, siis õige toitumine ja jõutrenn mõlemad toetavad seda. Kuidagi ma lõpuks sisetunde järgi tegin valiku ja otsustasin personaaltreeneri koolituse kasuks. Jõusaalis olen ma isegi alles algaja ja teinud jõutrenni alles umbes aastajagu. Ma olen väga rahul oma valikuga ja ei kahetse, et asusin personaaltreeneriks õppima.

Natuke irooniline on see, et mul endal oli kunagi jõusaalist eelarvamus, et seal käivad ainult sellised suured ja karmid, musklis mehed 😀. Ma ei julgenud ise kunagi minna jõusaali, sest esiteks ma ei osanud seal midagi väga teha. Teiseks mul oli arvamus, et seal käivad ainult teatud tüüpi inimesed. Kolmandaks, kuna ma arvasin, et jõusaalis käivad ainult suured musklimäed, siis arvasin, et ma ise muutun samasuguseks. Tänaseks olen ma muidugi aru saanud, et väga raske on lihast kasvatada, eriti naisterahvastel. Nüüdseks tahaksin isegi rohkem lihast juurde, aga ei tule see nii kergelt. Selleks peab ikka väga palju tööd tegema ja tunde jõusaalis aega veetma. Muidugi õige toitumine mängib samuti rolli.

Oma tee jõusaali leidsin ma nii, et mu hea sõber, kes on vana jõusaalihunt, vedas mu ühel ilusal jaanuarikuu päeval sinna. Algul tundusid kõik need masinad, kangid ja hantlid nii hirmutavad 😀. Aga hakkasin vaikselt koos sõbraga käima ja tasapisi hakkas meeldima ja tekkisid ka esimesed tulemused. See on ikka rõõmustav küll, kui näed esimest korda oma biitsepsit kasvamas või seljal lihaseid välja joonistumas. Jõusaalis treenisin ma ka maratoni treeningu ajal, muidugi mitte nii intensiivselt, aga ma usun, et see andis palju juurde minu jooksuvormile. Jooksjatel ei ole vaja ju ainult kiireid jalgu, vaid kogu keha lihased peavad olema tugevad, eriti just kerelihased. 

Nii ma siis treenisin seal jõusaalis oma sõbra poolt antud näpunäidetega ja iseenda teadmistega, mida ma aegajalt youtubest ammutasin 😀. Kuniks tundsin, et soovin saada rohkem teadmisi jõutreeningust ja minna sellesse süvitsi sisse. Googeldasin veidi ja leidsin sobiva koolituse enda joaks, milleks oli FAF Eesti personaaltreeneri koolitus . Olen väga rahul kogu koolitusega ja koolitajatega. Kõik asjaosalised on väga head oma ala professionaalid ja inimestena samuti väga toredad. Ja mis kõige tähtsam, mul on nii ägedad ja toredad kursakaaslased! Kõik on nii erinevad inimesed, aga igaüks on omamoodi äge ja eriline. 

Tänaseks on ka esimene praktiline päev seljataga, kus me pidime võõrast klienti juhendama esimest korda. Ütlen ausalt mul oli väga suur närv sees enne seda päeva, aga mulle sattus ülitore klient, kellega oli mõnus suhelda ja ma nautisin seda protsessi. Õppida ja areneda on mul veel väga palju, aga selleks ma ju õppima asusin. Kogemuste ja praktikaga tulevad teadmised ja enesekindlus. Mis seal salata, töö kõrvalt on päris keeruline leida aega õppimiseks, aga see pingutus on seda kõike väärt. Ja õppida on palju, sest treenerina sa pead teadma kõike lihastest, füsioloogiast ja veel paljust muust.

Jõutreeningu nimetus ise juba ütleb väga palju- see muudab meid tugevamaks! Samuti saab jõutreeninguga lihast kasvatada ja säilitada. Vanusenumbri lisandudes on oluline säilitada lihasmassi kehas. Mina tahan ka vanemas eas ise jõuda oma poekotte tassida ja hakkama saada igapäevaste toimetustega. Veel suurendab jõutrenn luutihedust, parandab välimust, kehahoiakut, liikuvust ning tasakaalu. Samuti on jõutrenn ka paljude krooniliste haiguste ja valude leevendaja. Mis minu jaoks kõige olulisem, trenn mõjutab tohutult vaimset tervist. Olen ise seda omal nahal tundnud, kuidas trenn muudab mind enesekindlamaks ja vähendab stressi, ärevust ja annab energiat tohutult. Usun, et nendest teadmistest, mis ma sellel koolitusel saan, on mulle kasu terveks eluks.

Lõpetuseks tahan öelda, et kui sa kardad minna üksi trenni, siis mine kellegagi koos, kes juba on kogenum või veel parem ,võta endale treener. Kolmas variant- liitu grupitreeningutega. Ei pea kohe hakkama raskusi tõstma, saab alustada oma keharaskusega ja sealt siis edasi liikuda. Mina kahetsen, et ma varem ei astunud oma jalga jõusaali, sest tänaseks  ma naudin täiega jooksmise kõrval jõutreeninguid. Nii et, kui oled mõelnud jõusaali treeningu peale, siis lihtsalt astu esimene samm ja hakka pihta. Usu mind, sa ei kahetse!

Mõnusaid treeningelamusi!

Selfie enne trenni 😀

Autor: Gerda

Olen kunagine spordikauge naine, kellest tänaseks on saanud heas mõttes trennisõltlane. Peale oma elu esimese maratoni läbimist olin täis eufooriat ja õnnetunnet. Istusin maha ja kirjutasin kõik välja, mis minu seest tuli. Endalegi üllatuseks avastasin, et ma naudin kirjutamist ning sündis mõte hakata blogi pidama.

Minu järgmised võistlused