Uus aasta on vastu võetud ja vana selja taha jäetud. Mina ei tea kuidas teil, aga minu aasta 2022 möödus kuidagi väga kiiresti. Alles see oli, kui tegin jooksutrenne suvise leitsakuga ja äkitselt avastasin end krudiseval lumevaibal jooksmas. Möödunud aasta oli kahtlemata minu jaoks üks eriline aasta. Täitsin ühe oma unistuse ja jooksin oma esimese maratoni. Unistusi on mul veel, tegelikult on neid päris palju. Unistamine on ju tegelikult kõige alus, unistustest algavad meie saavutused, meie rõõm ja õnn, mõnikord ka ebaõnn.

Napoleon Hill on öelnud, et tuline tahtmine olla ja teha on lähtekoht, kust algab unistaja edu. Ükskõiksusest ning ambitsioonide puudumisest ei sünni unistusi. Just tahtejõul on üks oluline roll unistuste elluviimisel. Hea nipp, kui tunned, et tahtejõudu ei jätku. Kujuta endale ette, kuidas end tunned, kui oled oma unistuse teostanud. Mina kasutasin seda igakord, kui treenisin maratoniks ja oli raske hetk.  Ma kujutasin ette kuidas ma jõuan finišisse ja olen maailma õnnelikum inimene. Kujutasin ette seda õnnetunnet ja rahulolu oma saavutusest. See aitas mul oma tahtejõu taas üles leida hetkedel, mil oli keerulisem.

Me kõik soovime, et uus aasta tuleks parem, edukam ja õnnelikum. Tihti anname aasta alguses lubadusi, aga õige pea murrame neid. Ära anna lubadusi, vaid sea hoopis eesmärke! Sest lubadused ei täitu, kui me ei tee muudatusi oma elustiilis, keskkonnas, mõtlemises või harjumustes. Palju parem ja efektiivsem on seada realistlikke eesmärke. Leia endale aeg ja pane kirja oma aasta eesmärgid. Järgmiseks vali konkreetsed sammud. Näiteks pane iga kuu eesmärgi suunal kirja kaks konkreetset sammu, mille ära teed. Kui aasta eesmärk on joosta maraton või olla füüsiliselt heas vormis, siis mis on need sammud mida saaksid teha jaanuaris?

Ole julge ja astu välja oma mugavustsoonist. Sea endale eesmärke, mille nimel pead päriselt pingutama. Samas ole realistlik ja planeeri ikka reaalseid asju. Mis kõige tähtsam, ole enda vastu leebe. Kui sa ei suuda oma plaani 100 % täpselt täita, siis ära karista end. Meil kõigil on raskeid hetki ja kiireid aegu, kus me ei jõua oma kõiki eesmärke ideaalselt täita või samme ära teha. Maratoniks treenides mul oli treeningplaan ja alati ma ei jõudnud seda täpselt järgida. Minu treener ütles mulle, et kui ei jõua või tunned, et enesetunne kehva, siis ei pea alati hambad ristis plaani järgi tegema. Tähtis on kuulata oma keha. Mis kõige tähtsam, tähista oma väikeseid samme, mis on aidanud eesmärgile lähemale liikuda.

Kõige olulisem on teekond ja järjepidev edasiliikumine. Tore oleks ka leida inimene, kellega koos aasta eesmärke seada ja oma rõõme ja muresid jagada. Oluline on veel ennast analüüsida ja vaadata kas liigud oma eesmärkide suunas. Või kui ei, siis mis sind takistab. Ehk on põhjus halvas planeerimises, laiskuses või polnud need eesmärgid sinu jaoks. Ära süüdista kedagi teist ega too ettekäändeid. Mõtle mida saaksid järgmine kord paremini teha.

Minu uue aasta eesmärgid on paberil kirjas ja üks nendest on joosta oma teine maraton välismaal. Mõtlesin ja otsisin pikalt, et kus ja millal see võiks aset leida. Ajaliselt tahtsin , et maraton oleks sügisel. Minu üks soov oli veel, et oleks soe ilm. Seetõttu hakkasin otsima kohti, kus oleks soe kliima. Nii ma registreerisin end Gran Canaria maratonile, mis leiab aset 19.novembril Maspalomases. Ma olen Gran Canarial korra käinud ja samuti ka naabersaarel Tenerifel. Mõlemad saared on jätnud hea mulje ja palju häid mälestusi. Ühendan maratoni ja soojamaa reisi.

Nüüd pole muud, kui hakata vaikselt treenima. Treeningute jaoks on mul juba mitmeid jooksuüritusi planeeritud. Üks nendest on- tipusttopini ehk Munamäelt mereni teatejooks, mille eesmärk on läbida tiimiga järjest joostes 337 km. Seda üritust ma ootan kohe väga. Ekstreemsematest on veel kirjas- Pajusi Mudajooks . Lisaks on veel paanis erinevad rahvaspordiüritused. Minu osalemistest erinevatel võistlustel ja üritustel saab infot minu kodulehelt –minu-voistlused .

Aasta 2023 on kultuuriministeeriumi poolt välja kuulutatud liikumisaastaks. Mine vaata- liikumisaasta.ee  Uuringute kohaselt on kehaliselt aktiivsed vaid umbes 40 % täiskasvanutest ja 25 % lastest. Minu eesmärk sellel aastal on olla eeskujuks kõigile ja seeläbi innustada ja inspireerida kõiki rohkem liikuma ja sportima. Võtsin ka vastu ühe toreda väljakutse liikuda omal jalal sellel aastal 2023 km. Leidsin selle- marathon100.com lehelt. Väljakutses lähevad arvesse kõik omal jalal läbitud kilomeetrid: suusatamine, uisutamine, ujumine, kõnd, matkamine, jooksmine, rattasõit, orienteerumine, golf, jms. Oluline on liikumine. Tegemist ei ole võistlusega, vaid väljakutsega iseendale. Kõiki eesmärgini jõudnuid ootab üks ilus medal. Mine uuri lähemalt väljakutsest siin- uus aasta, uus eesmärk.  

Soovin kõigile tugevat tahtejõudu, et oma eesmärke ja unistusi uuel aastal täita. Mida teadlikumalt, järjepidevamalt ja selgemalt oma eesmärkide poole liigume, seda paremini need täituvad. Soovin, et aina rohkem inimesi leiaks tee regulaarsete liikumisharjumuste juurde ning oleksid tervemad ja õnnelikumad.

Jooksurajal näeme!

Jooksutrenn kargemate kraadidega 🥶

Autor: Gerda

Olen kunagine spordikauge naine, kellest tänaseks on saanud heas mõttes trennisõltlane. Peale oma elu esimese maratoni läbimist olin täis eufooriat ja õnnetunnet. Istusin maha ja kirjutasin kõik välja, mis minu seest tuli. Endalegi üllatuseks avastasin, et ma naudin kirjutamist ning sündis mõte hakata blogi pidama.

Minu järgmised võistlused